Letošní tradiční soutěž o nejlepší Svatomartinskou husu proběhla ve Frenštátě pod Radhoštěm v pátek 7.listopadu 2014. Z užšího výběru, do něhož postoupily tři různé receptury, byl nakonec vybrán jako nejlepší recept paní Ludmily Klimovské a kolektivu seniorů z frenštátského Domova Hortenzie.

Vítězný recept na Martinskou husu 2014 – originální receptura

Inspirujte se vítězným receptem s názvem „Marinovaná svatomartinská husa, rolovaný bramborový knedlík s voňavým červeným a jablečným bílým zelím“:

Název receptury: Marinovaná svatomartinská husa, rolovaný bramborový knedlík, voňavé červené zelí a jablečné bílé zelí
Autor receptury: Ludmila Klimovská a kol. seniorů Domova Hortenzie, Frenštát p. R.

Suroviny k masu

  • 1 větší husa
  • 4 stroužky česneku
  • 2 jablka
  • 1 cibule
  • pár kostiček čerstvého zázvoru
  • voda na podlití
  • kmín, sůl dle potřeby

Suroviny na marinádu

  • 4-6 lžic medu
  • 1 lžíce zázvorového koření
  • 3 ks česneku
  • 1 dcl Svatomartinského vína

Postup přípravy marinované svatomartinské husy

Den předem husu naporcujeme, vetřeme sůl – osolíme husu, vyskládáme do pekáče. Připravíme si marinádu – med smícháme s mletým zázvorem a prolisovaným česnekem, přilijeme víno a maso potřeme připravenou marinádou.

Druhý den husu posypeme kmínem, jablko a zázvor nakrájíme na malé kostičky, přidáme pro vůni 1 menší cibuli a 4 stroužky česneku. Vše nakonec mírně podlijeme vodou a zaklopené dáme péci do vyhřáté trouby na 140 stupňů. Pečeme téměř 3 hodiny. V průběhu pečení maso několikrát obrátíme a podlijeme výpekem. Nakonec pečení pro kůrčičku sundáme poklici a husičku pečeme ještě dalších 30 minut na 180 stupňů.

Suroviny na rolovaný knedlík

  • 0,5 kg brambor
  • 140 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 50 g krupice
  • 25 g solamylu
  • 20 g másla
  • 1 žloutek
  • 100 g plátků anglické slaniny
  • 1 menší lžička soli

Postup přípravy rolovaného knedlíku

Na knedlíky si připravíme mísu, do které jemně nastrouháme uvařené a oloupané brambory, dostatečně je osolíme, přidáme vajíčko, krupičku, solamysl a polovinu množství mouky. Rukou vypracujeme těsto, do kterého průběžně zapracováváme zbylou mouku a kousky změklého másla. Pokračujeme až do okamžiku, kdy je těsto pevné a nelepí se na ruce.
Do hrnce dáme vařit osolenou vodu. Pracovní plochu umyjeme, navlhčíme pomocí houbičky a pokryjeme potravinovou fólií (dvě řady vedle sebe a dvě vrstvy na sobě). Jemně potřeme olejem, položíme na ní bochánek těsta a rozplácneme ho. Posypeme hrubou moukou a vyválíme do obdélníkového tvaru na tloušťku 4 mm. Potřeme zloužkem a poklademe tenkými plátky anglické slaniny. Pomocí fólie zavineme do roládky, rozpůlíme a každý knedlík zabalíme do utěrky. Vkládáme do vroucí vody a vaříme zhruba 21 minut. Uvařené propícháme hroty vidličky. Krájíme na 3 cm vysoká kolečka.

Suroviny na jablečné bílé zelí

  • 0,5 hlávky bílého zelí
  • 2 červená jablka
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 3 lžíce cukru krystal
  • 1 cibule
  • 150 ml jablečného džusu
  • máslo, kmín, pepř, sůl dle potřeby

Postup přípravy jablečného bílého zelí

Zelí nakrájíme na nudličky. Dáme vařit vodu, kterou osladíme 3 lžícemi krystalového cukru. Zelí dáme do vroucí vody a vaříme 15 minut. Poté scedíme.
V hlubší pánvi rozehřejeme máslo a orestujeme jemně nakrájenou cibulku. Přidáme malé kostičky oloupaných jablíček, po minutce zasypeme třtinovým cukrem a necháme karamelizovat. Zalijeme džusem a redukujeme do té doby, než se většina tekutiny odpaří a jablka budou měkká. Přidáme uvařené zelí, dobře promícháme a prohříváme ještě 10 minut.
Pokud by chyběla tekutina, přelijeme vývar nebo jablečný džus. Nakonec zelí výrazně dochutíme solí, mletým pepřem, octem a případně cukrem.

Suroviny na červené zelí

  • 2 ks červeného sterilovaného zelí
  • 3 jablka
  • 3 hřebíčky
  • 1 celá skořice
  • 4 kuličky nového koření
  • 1 zarovnaná lžička kmínu
  • třtinový cukr, ocet, syrový brambor dle potřeby

Postup přípravy voňavého červeného zelí

Zelí dáme do hrnce, přidáme nastrouhané jablíčko, deci vody a koření. Dusíme pod pokličkou, případně mírně podlijeme vodou, pokud by se nám vypařila. Dusíme 20 minut. Když je zelíčko měkké, vytáhneme koření a dochutíme cukrem, solí a octem – dle chuti. Zahustíme strouhanou bramborou. Krátce znovu podusíme.

Foto: Zuzana Kalinová, Lenka Borovičková Krestová

BEZ KOMENTÁŘŮ

Napište komentář